Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.10.10. 09:23 marlow

Franz Kafka: A kastély

A per mellett Kafka másik jelentős regénye A kastély. A történet elején megérkezik a kastély mellett fekvő faluba Josef K., akit a kastély földmérőként kíván alkalmazni. K. azonban meglepetten tapasztalja, hogy hiába hívták ide, komoly akadályok tornyosulnak előtte abban, hogy munkáját megkezdhesse. Belefog értelmetlen küzdelmébe azért, hogy feljuthasson a kastélyba, de minél többet próbálkozik, helyzete annál reménytelenebbé válik, és soha nem sikerül elérnie a célját.

K. küzdelme egy kisember küzdelme a hatalom és a bürökrácia hálójában. A faluban élő emberek már elfogadták a fennálló rendet: a kastély emberei megközelíthetetlenek és mindenhatóak, a falut csak akkor keresik fel, ha szórakozásra vágynak, vagy ha nőtársaságra van szükségük. Személyesen érintkezni velük lehetetlen. K. megpróbál a falu lakói közé beilleszkedni, de ez nem sikerülhet neki teljesen, hiszen soha nem tesz le arról, hogy eljusson oda, ahova nem juthat el.

Kafka K. figurájában egy olyan embertípust mutat be, aki reménytelen helyzete ellenére sem alázkodik meg, és a végsőkig küzd még azért is, amit lehetetlen elérnie. Ez a küzdelem élete értelme. Azon ritka embertípus képviselője ő, aki önmaga tud maradni egy olyan világban, ahol majdnem mindenki behódol a hatalomnak. K. küzdelméről Madách szavai juthatnak eszünkbe: "az ember célja e küzdés maga".

Franz Kafka: A kastély. Európa, Budapest, 1979. 370 p.

Szólj hozzá!

Címkék: regény német klasszikus modern világirodalom franz kafka a kastély josef k.


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr34706362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása