Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.11.04. 11:27 marlow

Ernest Hemingway: Akiért a harang szól

Az Akiért a harang szól Hemingway pályájának a csúcsa: a spanyol polgárháborúban játszódó történet az író jellegzetesen tömör, rövid mondatos stíliusának a legszebb példája. A főszereplő Robert Jordan amerikai spanyol nyelvtanár, önkéntes a háborúban a köztársaságiak oldalán. Bejuttatják a frontvonal mögé, ahol egy híd felrobbantását kapja feladatául. Ebben a hegyekben rejtőző, mintegy tíz főből álló partizáncsoportnak kell segítséget nyújtania számára.

Az eldugott hegyi tábor nagy hatást tesz Robert Jordanre. Megtalálja a szerelmet Mariaban, hallja a polgárháború legkegyetlenebb eseményeit a partizánok elbeszéléseiben, teljesen együtt érez és lélegzik velük. A kockázatos tervet végül nem sikerül tökéletesen végrehajtani: Jordan megsérül, és a biztos halál tudatában várja az erdő homályában a közeledő ellenséget.

Hemingway Robert Jordan alakjában egy, a meggyőződéséért és hitéért még messze hazájától is meghalni képes hős alakját mintázta meg. "Sose kérdezd, kiért szól a harang; érted szól." - szól a Donne idézet a könyv elején, melynek egyetemes üzenete van: az emberek felelősséggel tartoznak egymásért még a halál árnyékában egy embertelen háborúban is.    

Hemingway, Ernest: Akiért a harang szól. Magyar Könyvklub, Budapest, 1995. 467 p.

1 komment

Címkék: regény amerikai klasszikus modern világirodalom akiért a harang szól robert jordan spanyol polgárháború ernest hemingway


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr84749068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.11.05. 04:55:30

Kedves Marlow!

Csak én:-) Annyit szeretnék hozzátenni az általad írottakhoz, hogy ma, a nyelvzsonglőrök, meg a mit tudom én milyen posztmodern bűvészkedők korában, Hemingway-t olvasni olyan, mint meginni egy pohár tiszta, hideg kútvizet:-) A feszesség és pontosság - ha tehetséges ember él vele -, mint Hemingway bebizonyítja, lehet az atmoszférateremtés egyik legremekebb módszere. Mondjon bárki bármit, Hemingway hatalmas író volt, a legnagyobbak közül való. S méghogy a regényei milyenek, de ott vannak a novellái is, ezek talán még nagyobbat (is) szólnak!

ü
bbjnick
süti beállítások módosítása