Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.12.02. 13:41 marlow

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Az első világháborúról szóló művek sorában kiemelkedő helyet foglal el Erich Maria Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című műve. A franciás vezetéknevet az író Hitler hatalomra jutása után vette fel, aki műveit nemzetellenesnek minősítette, és nyilvánosan elégettette.

Remarque személyesen is részt vett a "nagy háborúban", így a könyv teljesen személyes ihletésű. Ő is, csakúgy, mint a főhős Paul Baumer az iskolapadból került a frontra. Osztálytársaival a gyerekkor után rögtön a borzalmat ismerik meg - a gondtalan élet után a könyörtelen halált, melynek árnyékában is próbálják megőrizni emberségüket.

Ez a könyv nem vád és nem vallomás. Csak beszámoló szeretne lenni egy nemzedékről, amelyet a háború elpusztított - elpusztított még akkor is, ha a gránátok megkímélték. E gondolatokkal nyitja könyvét Remarque, de talán a következő rövid részlet világítja meg legjobban a szerző háborús gondolatvilágát:

Micsoda értelmetlenség mindaz, amit valaha írtak, cselekedtek, gondoltak az emberek, ha ilyesmi lehetséges. Hazugság és hiábavalóság minden, ha évezredek kultúrája még azt sem tudta megakadályozni, hogy a vérnek ezt az áradatát kiontsák, hogy a kínoknak száz- meg százezer ilyen börtöne legyen a világon. Csak a kórház mutatja meg igazán, hogy mi a háború.

Fiatal vagyok, húszesztendős; de az életből nem ismerek semmi mást, csak a kétségbeesést, a halált, a félelmet s a legesztelenebb felületességek összekapcsolódását a szenvedés örvényével. Látom, hogy népeket hajszolnak egymás ellen, s a népek hallgatva, tudatlanul, ostobán, engedelmesen, ártatlanul megölik egymást. Látom, hogy a világ legokosabb agyvelői fegyvereket és frázisokat találnak ki, hogy mindezt még rafináltabbá és tartósabbá tehessék. S velem együtt látja ezt minden korombeli ember itt és odaát, az egész világon, velem együtt éli át az én nemzedékem. Mit csinálnak majd az apáink, ha egyszer fölállunk, eléjük lépünk, és számadást követelünk?

Mit várnak tőlünk, ha majd eljön egy olyan idő, amikor nem lesz háború? Esztendőkön át az ölés volt a foglalkozásunk - ez volt az első hivatásunk az életben. Az életről való tudásunk a halálra szorítkozik. Mi történhetik még ezután? És mi lehet belőlünk?

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1991. 221 p.

3 komment

Címkék: regény német klasszikus modern világirodalom századforduló első világháború erich maria remarque nyugaton a helyzet változatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr77799669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2009.03.03. 10:17:06

Jó ez a bejegyzés.
Úgy tűnik nem csak a sablonbunk, de az ízlésünk is hasonló.

Ha már itt tartunk, felvettem a blogodat a még épülés alatt lévő - könyvajánlókat összegyíűjtő - oldalamra. Ha úgy érzed nem szeretnél ott lenni, akkor írj emailt.

Egyébként pedig itt nézheted meg: www.olvasonaplo.hu/konyvajanlok/

marlow · http://szepirodalom.blog.hu 2009.03.03. 15:28:08

Ellenkezőleg, örülök neki, hogy megfelelőnek találod a bejegyzéseket az oldalra.

Megnéztem, nagyon jó az a könyvajánló rész, gratuláció hozzá, tényleg! Szerintem gyakran fogom nézegetni. Már az újabb bejegyzéseim közül sok fent is van, jól haladsz.:) Ha tudok valamiben segíteni, szólj mindenképp.

marlow

spg · http://www.olvasonaplo.hu 2009.03.04. 14:06:18

mivel egyenlőre csak rss csatornákból építkezik, ezért régebbi bejegyzések nehezen kerülnek fel. (Csak a még RSS-ben lévők. Ha esetleg ezt át tudod állítani, hogy 1-2 napra az rss-ben legyen benne mondjuk a legutolsó 1000 bejegyzés, akkor ilyen módon könnyen átkerülhet a könyvajánlóba. de azt hiszem a blog.hu ezt nem támogatja.

Ha majd egyszer lesz hozzá "Add hozzá a postomat" beviteli mező, akkor mindenki felviheti a saját - korábbi bejegyzéseit is RSS nélül.)
Addig is, csak írj a saját blogodra egy könyvről és az automatikusan megjelenik a könyvajánlóban is.
süti beállítások módosítása