Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.03.20. 23:04 marlow

John Fowles: A lepkegyűjtő

A francia hadnagy szeretője után - mely igen kitűnő olvasási élményt nyújtott - elővettem John Fowlestól egy újabb könyvet: A lepkegyűjtő címűt. Hőse egy jelentéktelen kis fiatal hivatalnok, aki elrabol egy fiatal lányt, és lottónyereményéből vett kastélyában tartja heteken keresztül. A fiatalember hobbija adja a regény címét, hirtelen lottónyereményétől felbátorodva azonban azt gondolja, hogy biztos a gyönyörű Mirandát is úgy kezelheti, mint a hálójába került pillangót.

A történet nem más, mint e szakadatlan küzdelemnek bemutatása mindkettejük szemszögéből egészen a tragikus befejezésig. Miranda semmi másra nem tud gondolni, mint a szabadulására a sötét pincéből - Ferdinand pedig váltig bízik benne, hogy sikerül megtörnie és magáévá tennie a lányt.

E beteg szenvedély uralja a kezdeti feszültség után a végére kissé ellaposodó művet - Fowles nem hagy kétséget, hogy az ártatlan Miranda nem szabadulhat a torz lelkületű Ferdinand markából. A jó és a rossz harcából nem kerülhet ki más győztesen - Fowles a viktoriánus korra való visszatekintés mellett megmutatja: képes írni egy valódi, szennyel és mocsokkal teli huszadik századi történetet. 

John Fowles: A lepkegyűjtő. Európa, Budapest, 2005. 261 p.

http://3.bp.blogspot.com/_QxfMmKpeOkY/SG-R4M8hf3I/AAAAAAAAAII/G3R2zUiDSzY/s320/7.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: regény angol kortárs világirodalom john fowles a lepkegyűjtő miranda grey


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr751855627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása