Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.03.30. 16:49 marlow

Szilágyi István: Kő hull apadó kútba

A 20. század második felének egyik legnagyszerűbb erdélyi magyar műve Szilágyi István eme regénye. Nehéz, tömör könyv - nehéz, mint köveket hordani éjjel-nappal, és nehéz, mint értelmesen élni egy értelmetlen életet.

Jajdon, ez a kis erdélyi város a hegyek gyűrűjében a 20. század első felében feloldhatatlan ellentétek helyszíne: legyen idős vagy fiatal; polgár, munkás vagy paraszt, helyi vagy a környéken lakó, nincs megnyugvása. Szendy Ilka, egy jómódú család egyetlen életben maradt sarja magányos és tehetetlen - Gönczi Dénes, aki aratóként már régóta a család bizalmasa pedig nem tud nemet mondani a "kisasszonynak". És Jajdon nem az a hely, ahol az eseményeknek végül nem lesz tragikus végük...

A Kő hull apadó kútba igazi mestermű: mind tartalmában, mind stílusában, mind mondanivalójában a legmagasabb elismerést érdemli, és végig fenntart egy olyan feszültséget, mely csak a legnagyobb művek sajátja - és melytől az utolsó oldal elolvasása után sem lehet szabadulni.

Szilágyi István: Kő hull apadó kútba. Kriterion, Bukarest, 1977. 477 p.

 

  

Szólj hozzá!

Címkék: regény kortárs magyar irodalom határontúli szilágyi istván kő hull apadó kútba szendy ilka gönczi dénes


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr232785608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása