Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.06.18. 13:33 marlow

Spiró György: Fogság

Spiró György valami egészen különlegeset alkotott ezzel a nagyregényével - a Fogság egyrészt egy kivételesen olvasmányos, néha szórakoztató, letehetetlen regény; másrészt viszont enciklopédiája és örök tükre az emberiségnek: annak szeretetének, vágyainak, ostobaságának és rosszindulatának.

Uri, a rövidlátó zsidó fiút unalmas és jövőkép nélküli életéből mozdítja ki apja, aki Jeruzsálembe küldi. Sorozatos véletlenek és félreértések után Uri jelen lesz az 1. század történelmének fontos eseményeinél, miközben bejárja az ókorban ismert világ nagy részét Júdeától Alexandriáig. Uri kezdeti naivitása és csodálkozása az események előrehaladtával tapasztalattá alakul; s mikor Rómába visszatér már tudja, hogy az emberek nem változnak, és csak magára számíthat - magányosan és elfeledve hal meg.

Spiró - ahogy az Ikszekben is - a cselekmény történetét visszahelyezi a múltba, de érezzük: itt nem történelmi regényt olvasunk. A Fogság mondanivalója örök érvényű és éppen ezért bizton kijelenthető, hogy ezt a nagyregényt száz év múlva is a magyar irodalom remekművei között fogják számon tartani.

Spiró György: Fogság. Budapest, Magvető, 2005. 770 p.

http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2005/06/13/tarka/fogsag.jpg

3 komment

Címkék: regény kortárs fogság magyar irodalom uri spiró györgy


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr612994887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2011.06.28. 15:44:50

kösz a kedvcsinálót. ez a könyv igazából az Újszövetség kritikája akar lenni. Nagyon tisztelem Spiró munkásságát, de ezen könyvével nem értek egyet.

Lacapc 2011.07.22. 09:24:22

véleményem szerint a római zsidókeresztények nem voltak fanatikusok, ahogy ezt a könyv az első oldalakon ábrázolja.
süti beállítások módosítása