Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.08.26. 17:41 marlow

Szilasi László: Szentek hárfája

Régi-új arc tűnt fel nemrégiben a kortárs magyar irodalom szereplői között: a korábban irodalomkritikusként, irodalomtörténészként ismert Szilasi László első regénye, a Szentek hárfája rögtön elismerést hozott számára szépíróként is. Számos helyen krimiként említik a könyvet - holott az inkább egy intellektuális utazás a 20. században egy alföldi mezővárosban, Árpádharagoson (Békéscsabán).

A történet valóban egy 20-as években elkövetett gyilkosság köré épül, melyet három különböző korban (még abban az évtizedben; az ötvenes években; közvetlenül a rendszerváltás után) próbálnak felderíteni. Ám a nyomozás mindig zátonyra fut, de a visszaemlékezések, az egymásra utalások, a szereplők közötti kapcsolatok olyan szövevénye alakul ki, mely a rendkívül változatos narrációval, valamint a regény elképesztő mennyiségű tényanyagával együtt komoly próba elé állítja az olvasót. De nem megoldhatatlan elé: a Szentek hárfája egy kiemelkedő mű lett, mely méltán kaphat helyet a kortárs magyar irodalom polcán. A rejtély nem oldódik meg, de ez miatt nincs is hiányérzetünk.

Most már Szeged mellett (Darvasi Virágzabálókja után) Békéscsabának is megvan a maga regénye - ha mindegyik magyar város egy hasonló jelentőségű művel gazdagodna, a mai magyar irodalom szerelmeseinek nem lenne okuk az aggodalomra a jövőben sem.

Szilasi László: Szentek hárfája. Budapest, Magvető, 2010. 317 p.

http://www.litera.hu/files/article/szisi-150.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: regény kortárs békéscsaba magyar irodalom szilasi lászló szentek hárfája


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr73182422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása