Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.05.11. 23:02 marlow

Székely János: Protestánsok

Székely János versei után gondoltam elolvasok egyet a drámái közül - és egyáltalán nem bántam meg ezt a döntésemet. A Protestánsok egy felvonás nélküli tragédia, mely 1762 első napján játszódik Touluse-ban, a város börtönében. Három hugenotta nemesifjút és egy prédikátort tart itt fogságban a katolikus vezetés.

Ám gyorsan kiderül, hogy a három testvér három különböző módon viszonyul reformátusságához. Gérard, a legidősebb teljesen levesztette a hitét a hosszú raboskodás közben - a középsőé, Alberté viszont megszilárdult. János bizonytalan, de reformátusságát fontosnak érzi. A református prédikátor Rochette, majd a később megjelenő, ugyancsak nagy tekintélynek örvendő Rabaut próbál az ifjakra befolyással lenni, és a kép Charnay, a legnagyobb jezsuita szerzetes megérkezésével lesz teljes.

Hitről, létről, valóságról, hatalomről, Istenról beszélgetnek, vitatkoznak egymással a cellában a szereplők egészen a tragikus végkifejletig. Székelynek sikerül egy egyszerű vallási ellentétnél sokkal többet érzékeltetnie és elmondania a művével: látszat és valóság keverednek egymással a börtön falai közt, az egyén, a szabadság kérdései kérdései kerülnek a középpontba.

"Abban a műfajban írom meg a mondanivalómat, amibe kívánkozik. Mert minden téma valamire való, feltéve persze, hogy a sorsunkat hordozza, modellértékűen. Hogy ez milyen műfajba lehet áttenni, azt a téma természete határozza meg." Székely János ezért alkotott maradandót mindhárom műfajban, és a Protestánsok is egy modell az Istenben hívő, Istent elvető, Isten igéjét különböző módon hirdető emberekről.

Székely János: Protestánsok. In: Székely János összes drámái. Polis, Kolozsvár, 1999. 401 p.

1 komment

Címkék: klasszikus modern dráma magyar irodalom székely jános határontúli protestánsok


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr94464361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klematisz · http://klematisz.blogspot.com/ 2008.12.11. 14:34:08

Székely János drámáit nem olvastam, de a regényei közül nagyon tetszett a Soó Péter bánata.
süti beállítások módosítása