Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.09.27. 00:37 marlow

Krasznahorkai László: Sátántangó

A Sátántangó a lét egy olyan formájához kalauzolja el olvasóját, mely teljességgel álomszerű és irracionális, mégis durván valóságos és túlságosan emberi is egyben. Az elhagyott alföldi tanyán vegetáló, onnan kitörni képtelen emberek, akik a két jövevényben, Irimiásban és Petrinában felszabadítójukat látják, és vakon követik őket, bármit is mondanak - az ő létük valami olyan borzongatóan modern és körbenforgóan reménytelen, hogy szinte szeretnénk nem is tudni róla. Nem tudni arról, hogy csak nagyon kevés választ el minket puszta ösztöneinktől, és ha elhagy minket az értelem ritka adománya, akkor belesüppedünk a sárba, menthetetlenül és örökre.

Krasznahorkai olyan szürke, piszkos és elkárhozott világot ábrázolt, hogy az ember nem is csodálkozik, hogy Tarr Béla képes volt egy több mint hétórás filmet készíteni belőle. Az a jelenet, melyben a kocsmában alvó embereket egy éjszaka alatt befedik a pókhálók, jól példázza az üzenetet: emberi mivoltunkat - mely nem testi, hanem lelki - elvesztvén egy éjszaka alatt behálózhat minket bármi, és bizony innen nagyon nehéz a visszaút embertársainkhoz.

Krasznahorkai László: Sátántangó. Budapest, Magvető, 274 p.

 

1 komment

Címkék: regény kortárs tarr béla magyar irodalom sátántangó irimiás krasznaihorkai lászló petrina


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr982325768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2011.06.28. 15:52:26

Hogy valami alagútból kifelé mutatót is kapjunk Krasznahorkaitól: www.krasznahorkai.hu/Audio/04%20Track%204.wma
És azt gondolom, igazából ez a lényeg.
süti beállítások módosítása