Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.10.08. 11:41 marlow

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis

Henryk Sienkiewicz Quo vadis című műve ott van a 19. század legkiemelkedőbb alkotásai között: igazi romantikus nagyregény. Helyszíne Néró Rómája, a bizonytalanság és az üldöztetés városa, amely az egyre inkább eszét vesztő császár tivornyáitól hangos, és ahol senki sem tudhatja biztosan azt, hogy megéri-e a másnapot. 

A büszke római ifjút, Viniciust azonban nem foglalkoztatja más, csak egy fiatal lány: Lygia, akiért mindent hajlandó lenne feláldozni, csak hogy az övé lehessen. Nem könnyű azonban az út egymáshoz: Lygia az egyre erősödő kereszténység szabályai szerint él, és Viniciusnak bizony gyökeresen meg kell változnia, hogy a lány lelkéhez is közel kerülhessen...

Alighanem az egyik legizgalmasabb történelmi időszakot választotta Sienkiewicz a regény színhelyéül, s nyilván nem véletlenül: a kereszténység hihetetlen erejét ábrázolja, mellyel az erkölcstelen és lezüllött római lelkeket sorra magához vonzotta. Pál és Péter személyiségének ereje kitűnő kontrasztot mutat Néró kiszámíthatatlan őrültségével szemben. Kicsit történelmi, kicsit hittörténeti mű tehát a Quo vadis, de mégis elsősorban regény: olyan olvasmányélményt nyújtó regény, mely minden olvasni szerető ember számára kihagyhatatlan olvasmány.

Henryk Sienkiewicz: Quo vadis. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2005. 690 p.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/PL_Henryk_Sienkiewicz-Quo_vadis_t.1_007.jpeg/220px-PL_Henryk_Sienkiewicz-Quo_vadis_t.1_007.jpeg

Szólj hozzá!

Címkék: regény lengyel klasszikus kereszténység világirodalom henryk sienkiewicz quo vadis vinicius lygia


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr203287281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása