Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.11.17. 19:51 marlow

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Szerb Antalról általában a Világirodalom története című mű jut először az irodalombarát eszébe, pedig akadnak szépirodalmi alkotásai is, köztük is elsősorban Utas és holdvilág című regénye. Van néhány könyv a világirodalomban, melynek központi témája az ember útkeresése - ez is méltó helyet foglal el közöttük.

Erzsi és Mihály nászútra indulnak a mesés Olaszországba, ám ott minden megváltozik: Mihály másik vonatra száll és tovább keresi önmagát, melyet fiatalkori énjének keresésében vél felfedezni, míg Erzsi is elég hamar rájön, nem Mihály az, akit keresett. S aztán már azt sem tudják biztosan, hogy ők maguk milyenek és mit is akarnak valójában az élettől. A biztos, kiszámítható jövőt? Vagy éppen az azonnali halált? Menekülést-e a polgári lét valóságától a különc kitaszítottéba, vagy éppen a visszatérést az ismert környezetbe? Mindig más és más kerül az élet mérlegének serpenyőjébe: öröm és csalódás, szerelem és halálvágy. Míg végül Mihály utolsó szavai zárják a regényt: "ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami."

"Minden ember élete kísérlet, hogy eljusson Önmagához" - idéztünk már Hessétől a Demianból. Az Utas és holdvilág szereplői bemutatják: már az is eredmény, ha van erőnk kísérletezni.

Szerb Antal: Utas és holdvilág. Magvető, Budapest, 2005. 395 p.

  

1 komment

Címkék: regény klasszikus szerb antal erzsi mihály utas és holdvilág magyar irodalom demian


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr402455690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SeilerSeiler 2010.12.06. 10:23:16

Off!
Megpróbálom kitalálni, hogy ÖNNEK melyik könyvet érdemes elolvasnia. Több mint egy játék, kevesebb mint egy tudományos kísérlet.

varegykonyv.blogspot.com

(Bocsánat a zavarásért.)
süti beállítások módosítása