Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.12.17. 18:42 marlow

Pawel Huelle: Castorp

A kortárs lengyel író Thomas Mann Varázshegyének egyetlen félmondatába kapaszkodott, mikor regénytémájának alapját kiválasztotta: nevezetesen, hogy a mű főszereplője négy félévet a danzigi műegyetemre járt, nem pedig a hamburgiba. Ezt a két évet idézi fel az író a könyvben, melyben megpróbál valami hasonló hangulatot létrehozni, mely a Varázshegyet is körüllengi.

Hans Castorp Keletre utazik tehát - a misztikus, a néha megérthetetlen Keletre. Danzig német ugyan, de csak részben; ugyanannyira lengyel, és majdnem ugyanolyan mértékben orosz is. A kultúrák találkozása olyan különleges atmoszférát teremt a városban, mely a nyugatról érkező Hansnak néha érthetetlen. Németek, lengyelek, oroszok, kasubok és külföldi turisták Zoppotban, a tengeri üdülőhelyen, mely helyszín nem nélkülözi a rendkívüli kalandokat sem...

Huelle nem könnyű feladatra vállalkozott ennek a könyvnek a megírásával, de azt gondolom, hogy megéri elolvasni a Castorpot. Nem feltétlenül a története, hanem érzésvilága miatt: Danzig szimbóluma a századelő multikulturalizmusának, melyből mára szinte semmi sem maradt a kikötővárosban.

Pawel Huelle: Castorp. Európa, Budapest, 2007. 217 p.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Danzig_Langen_Markt_und_Rathaus_(1890-1900).jpg

2 komment

Címkék: regény lengyel kortárs danzig világirodalom castorp századforduló thomas mann hans castorp pawel huelle


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr69828490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.23. 02:50:25

Kedves Marlow!

Neked és olvasóidnak áldott karácsonyt kíván a magyarido.blog.hu!:-)

Anziksz itt:

magyarido.blog.hu/2008/12/22/karacsonyi_anziksz

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.30. 23:49:16

Adjon Isten minden jót, ez új esztendőben.
Vegye el mind a nemjót, ez új esztendőben.
Mitől félünk védjen meg,
Amit várunk legyen meg, ez új esztendőben!

ü
magyarido.blog.hu
süti beállítások módosítása