Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2009.01.29. 16:47 marlow

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek

A nagy orosz irodalom első képviselője jóbarátjával, Puskinnal együtt az a Nyikolaj Vasziljevics Gogol, aki megteremtette azt az orosz prózát, melyet a század második felében Tolsztoj és Dosztojevszkij tett végleg világszínvonalúvá. A Holt lelkek Gogol főműve, melyet könnyed, mégis szép stílusban megírt novellái megjelenése után kezd el írni, ám sajnos befejezetlen marad.

A történet főszereplője Csicsikov, akinek egy nap kipattan a fejéből a bámulatos ötlet, hogyan kell munka nélkül meggazdagodni: "holt lelkeket", tehát már nem élő jobbágyokat kell vásárolni. Körbejárja az orosz földesurak birtokait, akik  - bár el sem tudják képzelni miért éri meg Csicskovnak halott embereket venni - hamar ráállnak a dologra. A csalónak így nemsokára már több száz hivatalos okirata lesz a nemlétező jobbágyokról, ez pedig elég a cári Oroszországban a boldoguláshoz.

Mikor a Holt lelkek első részét Gogol felolvasta barátainak, Puskin úgy nevetett, hogy még a könnyei is kicsordultak, ám azért hozzáfűzte: "Milyen szomorú is ez a mi Oroszországunk!" Gogol szatírái mélyén komoly kritika lapul meg, mellyel az egész cári rendszer és arisztokrácia romlottságát mutatja meg. S bár élete végén visszafordult az uralkodóhoz és a valláshoz, műveinek eszmeisége fennmaradt, utat nyitva az orosz irodalom legnagyobbjainak.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek. Európa, Budapest, 1977. 366 p.

 

1 komment

Címkék: regény orosz klasszikus romantika világirodalom nyikolaj vasziljevics gogol holt lelkek csicsikov


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr13910535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2009.08.18. 18:57:37

Olyasmi világot ír le, mint a mi mai valóságunk. Ha komolyan veszi az ember, borzasztó és elkeserítő, de ha egy lépés távolságból nézi, akkor elképesztően vicces...
süti beállítások módosítása