Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2012.03.25. 17:17 marlow

Janne Teller: Semmi

Az utóbbi évek legtöbb vitát kavaró ifjúsági (?) regénye Janne Teller dán írónő Semmi című könyve. Az ezredfordulón megírt történet megjelenésekor többen tiltakoztak tartalma miatt - ám végül hamar kötelező olvasmánnyá vált a dán iskolákban.

"Semminek sincs értelme. Ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá."

...és Pierre Anthon ezzel otthagyja többi nyolcadikas osztálytársát, akik azonban nem hagyják ezt annyiban, és be akarják bizonyítani a fiúnak: igenis vannak fontos dolgok az életben. Létrehozzák a Fontos Dolgok Halmát, melyre mindenkinek a hozzá legközelebb álló dolgot kell elhelyeznie. Az áldozatok azonban egyre nagyobbak, a gyerekek egyre könyörtelenebbek, és Pierre Anthon pedig még mindig ugyanazt hangoztatja...

Mi az amit Pierre Anthon mégis megtanít a mai fiataloknak? Hallgassuk az írónőt: "Először is azt, hogy önállóan kell gondolkodniuk. Másodjára, hogy nem áldozhatsz fel számodra fontos dolgokat annak érdekében, hogy megtaláld valaminek az értelmét. Harmadjára pedig azt, hogy abban a pillanatban, amikor megfeledkezel az empátiáról egy elv, egy idea, vagy mint ebben az esetben egy olyan projekt érdekében, melynek célja az élet értelmének felkutatása, fanatikussá válsz, és elveszíted az emberi oldaladat."

A Semmi ezért több, mint egy ifjúsági regény - provokatív, egyetemes témájával a felnőtt olvasót is elgondolkodtatja, állásfoglalásra kényszeríti.

Janne Teller: Semmi. Scolar Kiadó, Budapest, 2011. 181 p.

http://www.scolar.hu/images/products/444/cover/Semmi_w.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: regény kortárs semmi dán világirodalom janne teller pierre anthon fontos dolgok halma


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr604338739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása