Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.04.08. 16:39 marlow

Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála

Csingiz Ajtmatov, a kirgiz irodalom legkiemelkedőbb alakja nem véletlenül ismert szerte a világon: különösen A versenyló halála az, mellyel a legnagyobb elismerést vívta ki magának. A műben Ajtmatov zseniálisan gyúrja eggyé a fiatalkor lendületét az idősebb kor küzdelmével, a múlt vágyait a jelen reménytelenségével - mindezt állat és ember örök, elválaszthatatlan sorsába burkolva.

Tanabaj, az idős, földből élő ember Gülszári nevű lovát vonszolja hazafelé. Mindketten erősek, délcegek és legyőzhetetlenek voltak hajdanán, mára azonban megöregedtek. Ez az élet rendje - de milyen is volt ez az élet a kommunizmusban? Jobb lett-e vagy inkább rosszabb? Sikerült-e elérni valamit, amire büszkeség lehet visszagondolni? Boldogan lehet-e visszatekinteni az életre, vagy inkább más döntéseket kellett volna hozni? Ezek körül forognak Tanabaj visszaemlékezései, melyből egy kemény, könyörtelen, de mégis valahogy leélhető élet emlékei világlanak ki a kirgiz hegyek gyönyörű tájaival körülvéve.

Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála. Európa, Budapest, 2011. 284 p.

Csingiz Ajtmatov - A versenyló halála

Szólj hozzá!

Címkék: regény klasszikus világirodalom kirgiz csingiz ajtmatov gülszári a versenyló halála tanabaj


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr332809971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása