Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.11.11. 21:46 marlow

William Makepeace Thackeray: Hiúság vására

Nem maradhat ki a 19. századi angol nagyregények sorából a Hiúság vására; William Makepeace Thackeray legnagyobb és legismertebb műve az angol társadalom szatírája. A szerteágazó cselekmény és a történet hosszú időtartama lehetőséget ad számos karakter bemutatására, melynek fő vezérfonalát a két főszereplő hölgy, Amelia Sedley és Becky Sharp életének alakulása jelenti. A jólelkű, de naív Amelia ellentéte az intelligens, de számító Beckynek ugyanott kell helyt állniuk: az angol arisztokrácia képmutatásában.

A regény alcíme - Egy hős nélküli regény - jelzi Thackeray szándékát: tükröt akart tartani saját kora elé, s mindezt sikerült is véghezvinnie. S ezt olyan finom iróniával, szatírával sikerült elérnie, mely a történet mozgalmassága és eseménydússága mellett a könyv legfőbb élvezetét jelenti. A cím erre utal, erre a társadalomra: "Igen, ez a Hiúság vására; bizonyos, hogy nem erkölcsös hely, nem is vidám hely, csak nagyon zajos."

Jóllehet a regényt a kortárs kritika nem fogadta osztatlan elismeréssel, azóta azonban klasszikussá vált, számos filmes, televíziós és rádióadaptáció készült belőle.

William Makepeace Thackeray: Hiúság vására. Magyar Helikon, Budapest, 1972. 950 p.

Szólj hozzá!

Címkék: regény klasszikus angol világirodalom becky sharp william makepeace thackeray hiúság vására amelia sedley


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr513371659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása