Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.03.31. 11:43 marlow

Iszaak Babel: Odesszai történetek

Iszaak Babel Odessza zsidó negyedében, Moldovankában született még a 19. században. Az Odesszai történetek négy novellája (A király, Odesszában ezt így csinálták, Atya, Kozák Ljubka) ennek a zsidó közösségnek az életét mutatja be a századforduló idején, a kommunista hatalomátvétel előestéjén. Gengszterek, kereskedők, fűszeresek, kocsmárosok mindennapjait, akik a virágzó kereskedőváros csempészárui révén tesznek szert vagyonukra.

Babel életében nem sokat írt, inkább csak novellákat, amelyeken azonban sokat dolgozott. Rövid mondataival és feszült dialógusaival teremti meg művei egyedi hangulatát. Benya Krik, a Király; Tartakovszkij, a "másfél zsidó"; a félszemű Froim Gracs; Ljubka Snejvejsz, másnéven Kozák Ljubka: egy-egy jellegzetesen zsidó történetnek a főszereplői, akik híres-hírhedté tették a 20. század eleji soknemzetiségű Odesszát és annak kikötőjét. Mára ennek már csak az emléke maradt, minden elveszett a szovjet uralom süllyesztőjében...

Iszaak Babel: Odesszai történetek. Noran, Budapest, 2007. 156 p.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.noran.hu/kep/Babel.jpg”.

Szólj hozzá!

Címkék: novella orosz klasszikus modern világirodalom századforduló odesszai történetek iszaak babel


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr94404375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása