Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.10.14. 16:27 marlow

Spiró György: Az Ikszek

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb műve Spiró György Az Ikszek című nagyregénye. Spiró a Napóleon utáni Varsót választja műve helyszínéül, melynek polgárai belenyugszani látszanak a megváltozhatatlanba: Lengyelország nemlétébe. Sem a lengyel bábkormány, sem az "ellenzék" nem óhajt igazán változtatni a fennálló renden, az orosz uralmon.

Ebbe a környezetbe érkezik vissza Lvovból a lengyel színház Mestere, a történet főhőse, Wojciech Boguslawski. A sok harcot megért színész-igazgató már közelít a hatvanhoz, mégis elég erőt érez magában ahhoz, hogy visszavegye a Nemzeti Színházat vejétől, Osinskitól. Ám helyzete korántsem egyszerű: rögtön az első darabja után kemény kritikákat kap bizonyos Iksz úrtól, majd szép lassan az ábécé összes betűjével jelzett, álnéven író szerzőktől... A titkos társaság, az Ikszek Boguslawski, és vele együtt a színház tönkretételére tör, hogy ne legyen képes feléleszteni a nemzeti ellenállást. A nagy színész hiába arat sikereket, hiába rokonszenves társai és a nép tekintélyes része számára, ezt a harcát már nem nyerheti meg.

A besúgókkal és intrikákkal teli korszak ábrázolása nem véletlen volt Spiró részéről, a kommunista uralom paródiáját próbálta megformálni. A regény szereplői hiteles történelmi alakok, csekély változtatásokkal. Az író megpróbálta Lengyelországban is kiadni, ám még a nyolcvanas években ellenállásba ütközött. Magyarországon viszont óriási siker a mű, már négy kiadást ért meg nem érdemtelenül: érdekesen, fordulatosan, humorosan megírt történet, rengeteg figurával és eseménnyel, akik mindannyian a maguk módján próbáltak boldogulni a "beszélő lámpásokkal" teli társadalomban.

Spiró György: Az Ikszek. Magvető, Budapest, 2005. 571 p.

Szólj hozzá!

Címkék: regény lengyel kortárs magyar irodalom spiró györgy az ikszek boguslawski


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr60713697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása