Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.03.21. 13:39 marlow

Ferdinand Bordewijk: Karakter

A Gondolat Kiadó a közelmúltban indította útjára Akcentusok című sorozatát, melyben a 20. század holland íróinak műveit ismerteti meg a magyar olvasóközönséggel. Ennek egyik darabja Ferdinand Bordewijk Karakter című regénye, mely alapvetően 3 ember: apa, anya és fiú bonyolult, szövevényes, és gyakran elhallgatott érzésekkel teli viszonyrendszerét festi le a korabeli Rotterdam társadalmi keretei közt.

A főhős Jacob Willem Katadreuffe a végrehajtó Dreverhaven és az egyszerű asszony, Joba törvénytelen gyermeke. Mindent megtesz azért, hogy elinduljon az ügyvédi pályán és megcsinálja a maga szerencséjét - apja azonban nemhogy nem támogatja, hanem ahol csak tudja, gátolja ebben. Jacob azonban átlép minden akadályon, és végül ügyvéd lesz, és Dreverhaven is elismeri - ha csak halványan is - tehetségét és kitartását.

Bordewijk maga is ügyvédként dolgozott, és mindig pontosságával és szigorával tűnt ki. Ezt adja vissza ez a regénye is: semmi csapongás, semmi felesleges díszítés, körülírás; csak a tények rögzítése rövid, egyszerű mondatokkal. A könyv hangulata komor, a rotterdami élet mindennapjai és társadalmi képe is ezt támasztják alá. Bordewijk a valóságot festi le - a valóságot, mely ugyan kegyetlenebb, de talán éppen ezért érdekesebb és izgalmasabb is, mint a fikció.

Ferdinand Bordewijk: Karakter. Gondolat Kiadó, Budapest, 2008. 438 p. 

Szólj hozzá!

Címkék: regény klasszikus holland világirodalom karakter ferdinand bordewijk jacob willem katadreuffe dreverhaven


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr501856557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása