Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.10.06. 17:28 marlow

Ambrus Zoltán: Solus eris

A századforduló egyik kiemelkedő prózai alkotója volt Ambrus Zoltán - sajnálatos módon életrajza és művei kevéssé ismertek, olvasottak. A világ, amelyről ír még az első világháború előtti nagybirtokosi világ: az események lassan peregnek, az emberek nem kapkodnak, nem rohannak - képesek egy-egy komplett évszakot is utazgatással, rokonlátogatással: "semmittevéssel" eltölteni.

A Solus eris is ebben a közegben játszódik: egy nagyhatalmú, de már igen idős nagybirtokos invitálja meg a történet főhősét, egy festőt felvidéki kastélyába. A művész már az odaút során, a vonaton szert tesz olyan megfigyelésekre, melyet aztán nagy meglepetésére később a megérkezése után is hasznosítani tud. Titkok, mendemondák, legendák járják be az ódon kastély termeit - és közben a festő első pillantásra beleszeret Katába, a nagyúr unokájába. Van-e út egymáshoz a két szerelmesnek, vagy győz a kor szelleme és útjukba állnak a hagyományok és a társadalmi elvárások...?

Ambrus írásmódja pontosan olyan, mint maga a történet: lassan pergő, részletekbe menően alapos. Ám nem teszi ez nehézkessé, mert az írás közvetíti azt a hangulatot, mely bő száz éve még élt itt Magyarországon - a nyugodt, elmélázó, ráérős birtokosi életmódot, mely azóta eltűnt a történelem viharaiban. 

Ambrus Zoltán: Solus eris. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1972. 262 p.

http://marvin.bookline.hu/product_images/1133/1111002172455.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: regény klasszikus századforduló magyar irodalom ambrus zoltán solus eris


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr963283147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása