Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.08.28. 17:23 marlow

Spiró György: Tavaszi Tárlat

Nagyon vártam, hogy belefoghassak Spiró György legújabb regénye, a Tavaszi Tárlat elolvasásába, és nem is kellett csalódnom. Most nem kellett áttenni a cselekmény helyszínét Varsóba vagy Rómába - az 1956-os Budapest is éppen eleget tud mondani arról, hogy miképpen zajlik egy diktatúra működése, és még inkább: az emberek viselkedése egy egyeduralmi rendszerben.

Fátray Gyula gépészmérnök éppen az 56-os események alatt kerül kórházba egy műtéte miatt, mire kijön, már újra minden a régi. Vagy mégsem? Szokott hétköznapjaiba villámcsapásként hasít egy újságcikk, melyben az ő vezetékneve szerepel. Innentől elindul az államhatalom gépezete, az addigi barátok hirtelen elfordítják a fejüket vagy az utcára túloldalára vágnak át, koholmányokat gyártanak és képesek mindezt a szemébe is mondani...

Spiró zseniális képessége abban áll, hogy képes a fogalmilag mindenki által ismert diktatúrát egy teljesen hétköznapi történetbe átírni - így jut el az ember a regény azon pontjára, ahol ökölbe szorul a keze, káromkodásokat nyom el (vagy nem nyom el) magában, és felteszi a megválaszolhatatlan kérdést: miért? Hogy lehet, hogy ilyen volt? S persze magunkban folytathatjuk tovább: hogy lehet ez ma is még sok helyen a világon? S hogy lehet feltételezni, hogy nem fog ez többé megtörténni...?

Spiró György: Tavaszi Tárlat. Budapest, Magvető, 2010. 285 p.

http://assets2.moly.hu/system/covers/normal/covers_95624.jpg?1282981611

 

Szólj hozzá!

Címkék: regény kortárs magyar irodalom spiró györgy tavaszi tárlat fátray gyula


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr343185789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása