Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2008.05.12. 00:29 marlow

Daniel Defoe: Moll Flanders

Defoe a Robinsonnal vált elismert íróvá Angliában. Három évvel később írta meg a Moll Flanderst, mely szintén egy egyes szám első személyben elmesélt életrajz - csakhogy éppen egy magányos hajótörött életének az ellenkezője. Jól mutatja ezt a könyv teljes címe is:

A híres Moll Flanders örömei és viszontagságai

nevezetesen, hogy a Newgate-börtönben született, s gyermekkorát nem számítva, életének hatvan évéből tizenkét évig szajha volt, ötször ment férjhez (egy ízben tulajdon öccséhez), tizenkét évig tolvajnő volt, nyolc évig Virginiába deportált fegyenc, végezetül meggazdagodott, tisztességes életre adta magát, és bűnbánatban halt meg. Saját emlékiratai után.

Defoe tehát egy pikareszk regényben mutat be egy alsóbb osztályból származó nőt, aki a társadalom felsőbb szintjére szeretne jutni, és ezért bármire képes. Moll Flanders figurája rendkívül ambivalens, és a mű, mint morális tanmese kétféleképpen is értelmezhető. Egyrészt tekinthetünk úgy a főhősre, mint egy szerencsétlen sorsú nőre, aki csak azért cselekszik bűnös dolgokat, mert nincs más választása. Sokszor azonban a hozzá kedves és segítőkész embereket is becsapja. Ezért egy másik szempontból nem más, mint a keresztény társadalomba beilleszkedni nem tudó gonosztevő.

A Moll Flanders mindezek mellett egy remek korregény is, mely mindenestül bemutatja a korabeli angol társadalom erényeit és hibáit egyaránt. Egy olyan kort, melyről a történelemkönyvek rendszerint csak az uralkodók neveit, és a csaták színhelyeit tartják fontosnak megemlíteni - a Moll Flanders ezt a hiányt is segít pótolni. Ha nem is kiemelkedően jó, de érdekes regény.

Daniel Defoe: Moll Flanders. Európa Könyvkiadó, Budapest, 1983. 360 p.

 

 

2 komment

Címkék: regény klasszikus angol világirodalom moll flanders 18. század daniel defoe


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr38464431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fruschka · http://kaleid.blog.hu/ 2008.05.13. 11:15:22

Nem tudom, jól érzem-e, de van némi párhuzam Zola Naná-jával?

marlow · http://szepirodalom.blog.hu 2008.05.13. 20:53:55

Hát talán abban, hogy mindkettő űzi az ősi foglalkozást, és mindkét regény kiváló korrajz is egyben. Stílusra viszont teljesen más a két alkotás, nem nagyon lehet őket egy kalap alá venni keletkezésük időpontjának távolsága miatt sem. De igazad van, némi párhuzam végülis van.:)

marlow
süti beállítások módosítása