Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.06.03. 09:05 marlow

William Faulkner: Megszületik augusztusban

Az amerikai Dél legnagyobb krónikása William Faulkner pályájának jelentős műve a Megszületik augusztusban. Egy fiatal lány, Lena Grove utazása és gyermeke megszületése köré építi föl Faulkner a Mississippi környékének társadalmi leírását: a félvér csavargó és gyilkos Christmas történetét, aki már születésétől fogva erre a sorsra kárhoztatott; a kitagadott lelkészét, aki mégsem hagyja el Jefferson városát; Lena gyermekének apjáét, aki álnéven lesz Christmas társa a szeszcsempészetben - és még rajtuk kívül is számos más szereplő és történetük teszi kerekké a regényt.

A kegyetlenség, megalázottság, kiszolgáltatottság és kirekesztés mellé csak ritkán keveredik némi együttérzés és boldogság - a sok negatív vonás mellett mégis csaknem mindent ellensúlyoz Lena egyszerű naivitása, aki képes mindenben meglátni a jót, az emberit. Faulkner lassú történetszövése, a nézőpontok és az idősíkok gyakori váltása egyszerre teszik a regényt modernné, mégis a régi értelemben olvasmányossá; mintha egy mesét hallanánk egy mindentudó öregúrtól, aki nem fél elénk tárni mindent, ami a rideg valóság.

William Faulkner: Megszületik augusztusban. Magvető, Budapest, 2004. 462 p.

light in August

Szólj hozzá!

Címkék: regény amerikai klasszikus christmas világirodalom william faulkner megszületik augusztusban lena grove


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr512052701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása