Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.06.08. 11:58 marlow

Závada Pál: Idegen testünk

Závada Pál legújabb regénye az Idegen testünk, melyben az író szereplőinek elbeszélésein, gondolatain és cselekedetein keresztül bemutatja a két világháború közti, és a közvetlen 1945 utáni eseményeket a magyar társadalomban. 1940 őszének egyik estéjén, nem sokkal Erdély visszatérte után Weiner Jankánál találkoznak rokonok, ismerősök - családi, szerelmi, baráti kötelékek láncolják magukat egymáshoz. Zsidók, svábok, magyarok; katonák, újságírók, művészek, professzorok; kommunisták, nemzetiek, fasiszták.

Az ő perspektívájukon át kitárul a tér, az idő, és belelátunk abba, hogy miképp is virulhatott mindaz a gondolatvilág, amelyet ma épp ésszel fel nem foghatunk: az antiszemita, idegengyűlölő attitűd, melyet az elveszett területek visszaszerzése, és az ezzel járó kötelezettség-érzés - miszerint emiatt a németek mellé kell állnunk - táplált.

Összetettsége, különleges narrációja és sok szereplője ellenére az Idegen testünk mégis olvasmányos és lebilincselő: egy olyan kor gondolatvilágába enged betekintést, mely meghatározta Magyarország egész 20. századi történelmét, és hatással van napjaink eseményére is. Závada könyvét egyszerre olvashatja a kortárs regényeket kedvelő irodalombarát és a közelmúlt történelmét megismerni vágyó olvasó - de leginkább mindenki, aki szeretné megérteni mindazt a múltat, ami hatással van a napjaink aktuális eseményeire, és minden bizonnyal a közeljövőre is. Zseniális, elgondolkodtató, felkavaró mű.

Závada Pál: Idegen testünk. Magvető, Budapest, 2008. 391 p.

http://www.wssz.hu/images/WsszBigLeadThumb/129907.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: regény kortárs závada pál magyar irodalom idegen testünk weiner janka


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr172065357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása