Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2010.09.15. 00:14 marlow

Darvasi László: Virágzabálók

Egy misztikummal teli történet - egyszerre borzongat és tart szert csodálatra, egyszerre szól a közös múltunkról és a jövőbeni felelősségünkről nekünk, az itt élő népeknek a Kárpát medencében: ez Darvasi László Virágzabálók-ja, egy újabb kivételes remekmű a kortárs magyar próza gyöngyszemei közül. A 19. századi Szeged a helyszín, ahol még együtt éltek magyarok, németek, zsidók, szerbek, örmények és cigányok - az időbeli keretet pedig a reformkor, a szabadságharc és az azt követő elnyomás adja meg.

Darvasi csak mesél és mesél - Kláráról, akit három férfi, három testvér szeretne magáénak tudni: a virágokért élő Imre, a bivalyerős Péter valamint Ádám, a "fehér árnyék". S közben mimdig feltűnik Schütz bácsi, a sváb doktor, Gilagóg és a többi cigány bevándorló, a fűmuzsikus Koszta Néró, valamint Mama Gyökér, Féreg úr és Levél úr: természet és ember örök harmóniájának szükségességét hirdetve.

És közben a szereplők virágokat ültetnek, tépnek ki, és - zabálnak. Hol édeset, hol keserűt, hol mérgezőt - pont úgy, ahogy az ember is nap mint nap belekóstol életének örömeibe és bánataiba. A Virágzabálók az örökkévalóságban, az örökkévalóságnak íródott, zseniális regény.

Darvasi László: Virágzabálók. Magvető, Budapest, 2009. 672 p.

Borító: Virágzabálók (Könyv) - Darvasi László

Szólj hozzá!

Címkék: regény imre szeged kortárs péter klára ádám darvasi lászló magyar irodalom virágzabálók schütz bácsi koszta néró mama gyökér


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr502297145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása