Placet experiri

"Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék." (Márai) Nem vagyok se nem irodalmár, se nem irodalommal foglalkozó diák vagy hallgató. Pusztán szeretek olvasni, ennyi az egész. Még csak a töredékét olvastam annak, amit szeretnék. Mit szeretnék? Elindulni a klasszikusoktól, és megérkezni a kortársakhoz, aztán kicsit vissza a klasszikusokhoz, aztán újra vissza... Hogy is mondta Hans Castorp? Placet experiri - a kísérletezés öröm.

Címkék

Címkefelhő

Friss topikok

2011.09.21. 22:39 marlow

Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Kosztolányi Dezső regényei közül az Aranysárkány is hasonló témát dolgoz fel, mint a Pacsirta vagy az Édes Anna. Egy idillinek látszó kisváros, annak tanárai és diákjai, egy szép tavaszi nap, és egy gyönyörű aranyból készült sárkány képe áll össze a regény elején - azonban ez csak a látszat. Azok a feszültségek, melyeket egy ideig összetartott a tanár-diák vagy a szülő-gyermek viszony, előtörnek, és személyes tragédiá(k)ba fulladnak.

Novák Antal a természettudomány elismert tanára, aki legjobban a szertárában érzi magát, ám életének többi szereplőjét nem képes irányítani. Lányával, Hildával egyre kevésbé ért szót, régi és jelenlegi tanítványok bosszút esküsznek ellene, amiért megbuktatta őket - folyamatos megaláztatások sora éri, amelyeket nem képes feldolgozni. Hiába keres, nem talál megoldást...

Az Aranysárkány világa egy elfojtott világ: a napi rutin és látszattevékenységek mögött komoly problémák állnak, melyekről senki nem vesz tudomást. A helyenként elő-előtörő agresszió, a fiatalok erőszakossága mind-mind ott van mindenki lelkében és gondolataiban, csak a merev konvenciók tartják azokat vissza.

Néha kicsit lassú, néha kicsit nehézkes Kosztolányi prózája, de megéri végigolvasni, mert mondanivalója a mai világra vetítve sem veszített aktualitásából.

Kosztolányi Dezső: Aranysárkány. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, 1983. 318 p.

http://assets1.moly.hu/system/covers/normal/covers_86052.jpg?1277323280

Szólj hozzá!

Címkék: regény klasszikus kosztolányi dezső magyar irodalom aranysárkány novák antal


A bejegyzés trackback címe:

https://szepirodalom.blog.hu/api/trackback/id/tr863244649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása